Swartvast adviseert bij innovatieve inwinnings- en verwerkingsprocessen van geo-informatie, analyse van data en informatie en de vertaling daarvan naar welgeformuleerde publicaties

Eisen aan de webstek en het gereedschap

Alvorens te beginnen aan het opbouwen van de webstek (mooi woord, niet? en geen Engels!) heb ik nagedacht over de eisen waaraan de pagina's zouden moeten voldoen, gevoed door mijn eigen ervaringen met andere webstekken. Dit leidt tot bepaalde keuzes die ik heb gemaakt, ook ingegeven door mijn automatiseringsvoorkeuren.

Mijn eisen aan webpagina's waren als volgt:

  • Belangrijkste eis: code conform de W3C-standaarden. Alleen al om die reden zeker geen spullen van Microsoft.
  • Beheersing over de code en voorkomen van overbodige, platform- of programmatuurspecifieke of niet-standaard code.
  • Pagina's met een vaste breedte van een of soms zelfs meerdere kolommen zie je vaak, terwijl dat juist met html nergens voor nodig is. Het is het knap irritant als je een webpagina in een smaller venster of met een wat kleiner beeldscherm bekijkt en er dan delen buiten het gezichtsveld vallen of zelfs over elkaar. Een webpagina moet meeschalen als het venster breder of smaller wordt getrokken en ook in een klein venster goed opgemaakt zijn.
  • Geen schuifbalken als dat niet strikt noodzakelijk is.
  • Een strak, stijlvol en kleurrijk ontwerp, zonder fratsen als bewegende beelden, intro's, ikoontjes, schaduwen en randjes.
  • De stijl en kleur van het ontwerp moet aansluiten bij het eerder ontworpen beeldmerk van Swartvast.
  • Het lettertype moet passen bij de typografische voorkeuren van de ontwerper en de door hem gewenste stijl uitstralen, maar toch voor de gebruikers geen problemen met zich meebrengen.
Rens verschrikt achter de iBook

Ik werk met Mac OS 10.3.9 op een Tangerine iBook van eind 2000. Een oud maar geweldig stijlvol beestje. Al zes jaar in staat mij dag en nacht van dienst te zijn. (Op de foto hiernaast werd ik enigszins overvallen door de fotografe die mij in karakteristieke pose wilde vereeuwigen …) Tsja, het scherm is niet groter dan 800x600 en hij is met 192 MB en een 300 MHz PowerPC-processor naar hedendaagse normen wat langzaam. Omdat ik alleen Macintoshes heb (uiteraard een bewuste keuze), moet het webpaginabouwen daarop lekker werken. Op de Mac met browser Safari moeten de webpagina's goed werken en ogen, maar dat is als je je aan de standaarden houdt dan vanzelfsprekend. Als ik elders eens een pc tegenkom, controleer ik wel of het met Internet Exploder ook werkt en oogt (als u uw ervaringen met mij wil delen: graag, neem contact op!).

Op grond van bovenstaande eisen heb ik gekozen voor het met de hand maken van de webpagina's, met hulp van een programma dat dat faciliteert. Meer dan faciliteren moet het programma niet doen en ik moet zelf controle over alle code houden, zodat ik ook overbodige code en niet-standaardcode kan voorkomen. Ik heb mede op basis van een artikel in MacFan 55 gekozen voor PageSpinner. Ik codeer al lerend met een aantal referentiepagina's bij de hand. De pagina's worden gemaakt als html-tabel. Voor de vormgeving gebruik ik zoveel mogelijk CSS (cascading style sheets) omdat dit niet alleen een eleganter concept is, maar allerlei niet-standaard html-opmaakcodes vervangt, een beter controle over de vormgeving geeft en wél standaard is.

Het uiteindelijk ontstane CSS-stijlblok is uiteindelijk uit de kop van de startpagina geknipt en in een stijlblad apart op de server gezet.

Als standaardlettertype heb ik gekozen voor de Palatino, een zusje van mijn huisstijllettertype de Aldus (Hermann Zapf, 1954; zie straks elders). Gelukkig staat de Palatino tegenwoordig ook standaard op Windows-apparaten.

Laatste wijziging 16 januari 2007

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart