Swartvast adviseert bij innovatieve inwinnings- en verwerkingsprocessen van geo-informatie, analyse van data en informatie en de vertaling daarvan naar welgeformuleerde publicaties

Zoeken naar een Daimler Double Six (XJ81)

Inleiding

25 maart 2008

Zoals op de pagina over de verschillende voor mij interessante typen Jaguar en Daimler beschreven, is de Daimler het neusje van de zalm qua Jaguar. En het neusje van het neusje van de zalm is de Daimler met twaalfcilinder. Deze heeft alle denkbare luxe, op sommige onderdelen zelfs meer dan de zescilinder Daimler, zoals een volledige bekleding in Conolly Autolux-leer. In september 1992 had men de aanpassingen aan de carrosserie gereed om in de mooie strakke XJ40-koets eindelijk de V12 te plaatsen. Deze variant van de XJ40, intern met XJ81 aangeduid, is uitgerust met de tot 6,0 liter vergrote variant van de mooiste Jaguar-motor aller tijden. Deze is nog geen twee jaar geproduceerd. Van de Daimler Double Six (de naam was exact hetzelfde als van de Daimler V12 van het vorige type, de serie 3) werden er 1102 gebouwd.

Op zoek naar een mooie Daimler Double Six

Uiteindelijk besloot ik, ook omdat de Rover met zijn 373.000 km en 23 jaar niet meer de prachtige limousine is die ik graag zou willen en ik hem binnenkort precies tien jaar heb, een Daimler Double Six aan mijn wagenpark toe te voegen. Ik ging zoeken naar een XJ40 met de twaalfcilinder, de XJ81 dus. Ik kwam erachter dat de Daimler Double Six van het type Serie 3 veel vaker wordt aangeboden dan deze. Niet zo vreemd, want de XJ81 is slechts een kleine twee jaar gemaakt; van de Daimler Double Six en de Jaguar Sovereign V12 zijn er in totaal maar ruim 4100 gemaakt.

Ik had al eerder een FileMaker-databank gemaakt en voerde daar nu alle mogelijke gegevens in van alle Daimlers Double Six die ik met slim zoeken in Nederland, Duitsland en Zwitserland via het internet te koop aangeboden zag staan. Ondanks het genoemde lage productiecijfer, waren dat er 38! 16 daarvan in Nederland, 8 in Duitsland en 14 in Zwitserland. Bedenk je dat er tegelijkertijd van de Rover SD1, minder extreem kostbaar en met een hoger geproduceerd aantal, misschien maar een stuk of 6 exemplaren werden aangeboden (dit heb ik vanwege de moeite die een dergelijke zoektocht kost niet precies bijgehouden). De ervaring leert dat deze buitengewoon exclusieve automobielen niet makkelijk verkoopbaar zijn, eenvoudigweg omdat de verkoopprijs eigenlijk oninteressant is: de echte kosten komen daarna pas en verstandige mensen weten dat die astronomisch zijn! Enige sleutelvaardigheid kan daarbij een slok op een teiltje schelen.

Het bleek mij dat de mooiste exemplaren in Zwitserland zijn te vinden: daar is een kenteken persoonsgebonden en met enige administratieve maatregelen kun je dan in de weekeinden met een tweede auto rijden. Rijke Zwitsers – en daar zijn er relatief veel van – permitteren zich soms naast een gebruiksauto een limousine voor in de weekeinden en bij mooi weer. Veel Daimlers hebben dus vaak binnen gestaan en weinig kilometers gemaakt. Bovendien zijn de Zwitsers heel netjes (ik heb al verschillende wagens gezien met een oosters tapijtje als vloermat!) en de keuringen heel streng. Als de motor niet schoon is, word je al naar huis gestuurd, laat staan als hij olie lekt (oeps? dat er hoe dan ook Engelse auto's rondrijden!).

Ik heb alle XJ81-Daimlers een waardering gegeven. Er sprongen er enkele uit en verdraaid, dat had ik kennelijk goed gezien want deze werden rap verkocht. Uiteindelijk heb ik in Zwitserland drie Daimlers Double Six gevonden uit 1993 en 1994 met weinig kilometer en ook qua interieurkleuren naar mijn zin. Ze zijn alledrie in Romandië te vinden, het Franstalige deel van Zwitserland in de buurt van Genève. Op de volgende pagina vind je een presentatie van deze drie wagens en de foto's die ik er inmiddels van heb gekregen.

Klik voor de Daimler-kandidaat van de architect

De eerste is de Daimler Double Six uit 1993 van een jonge architect, die hij vier jaar geleden met 44.000 km op de teller kocht. Hij verkoopt hem nu omdat hij zich als architect met zijn vrouw, eveneens architect, in Istanbul vestigt. Zijn auto heeft nog slechts 70.000 km gereden!

Deze pagina is van 28 februari 2008, toen ik mijn broer deze informatie en afbeeldingen wilde presenteren. Inmiddels is het 25 maart en kan ik u melden dat ik donderdagavond 13 maart per nachttrein een enkele reis naar Zwitserland heb gemaakt, gewapend met allerlei importdocumenten. De terugweg reed ik in … deze limousine!

→ Meer informatie en foto's.


Klik voor de bronzen Daimler-kandidaat

De tweede is de Daimler Double Six uit 1994 die in de buurt van Genève wordt aangeboden. Het is een bronzen wagen met onder meer een airbag voor de bijrijder, waardoor er geen dashboardkastje is. Deze heeft 85.000 km gereden.

→ Meer informatie en foto's.


Klik voor de amethyst Daimler-kandidaat

De derde is de Daimler Double Six uit 1994 met de mooie maar ietwat modieuze Jaguarkleur Amethyst (RS 2011: nee, dit is kingfisher blue). Helaas krijg ik op geen enkele manier contact met de verkoper, een garagebedrijf.

→ Meer informatie en foto's.

Pagina laatst aangepast en gesplitst 12 juni 2012

Met vriendelijke groeten,
Rens Swart